Waterpolo: de regels
- speelveld heren: 20 meter breed en maximaal 30 meter lang
- speelveld dames: 20 meter breed en maximaal 25 meter lang
- minimale diepte zwembad: 1,80 meter
- doelen: aan weerskanten van het speelveld liggen twee doelen van 3 meter breed en 0,9 meter hoog
- waterpolo wordt gespeeld met een bal die ongeveer hetzelfde formaat heeft als een voetbal, alleen heeft de bal heel veel grip, waardoor hij gemakkelijk met één hand is vast te houden
- tijdens de wedstrijd zijn van beide teams 7 spelers in het bad: 6 ‘veld’ spelers en één keeper
- een waterpolowedstrijd bestaat uit 4 periodes van maximaal 8 minuten zuivere speeltijd: de speeltijd is afhankelijk van de competitie en het land waarin er gespeeld wordt
Aanvallen en scoren
De aanvallende ploeg heeft tijdens het balbezit 30 seconden om een schot op het doel te lossen. Als dit niet gebeurt gaat de bal naar de tegenpartij.
Mocht er tijdens de 30 seconden wel een schot zijn gelost maar de bal blijft in eigen bezit, dan krijgt men opnieuw 30 seconden de tijd. Bij overtredingen volgt er een vrije worp van de tegenpartij.
Een vrije worp mag in 1 keer op het doel worden geschoten behalve als de vrije worp zich binnen het 5 meter gebied van de tegenpartij bevindt.
Regels
Doordat het spel in een zwembad wordt gespeeld is het moeilijk voor de scheidsrechters om te zien wanneer er een overtreding wordt gemaakt. Onder water wordt er veel geknepen, getrapt en vastgehouden. Natuurlijk worden overtredingen die gezien worden gestraft. Er zijn verschillende soorten overtredingen met daarbij horende straffen, hieronder een overzicht van voorkomende overtredingen:
- Als de bal door een veldspeler met 2 handen wordt vastgepakt krijgt de tegenpartij een vrije worp.
- Ook als de speler die de bal krijgt op de bodem staat of zich van de bodem afzet krijgt de tegenpartij een vrije worp.
- Wanneer het eigen team binnen de 20 seconden in balbezit is gekomen mag de speler op teken van de scheidsrechter eerder de wedstrijd hervatten. (Als de speler de hoek nog niet heeft bereikt moet die eerst naar de hoek zwemmen voordat hij weer aan de wedstrijd deel mag nemen).
- Wanneer een speler een tegenspeler vasthoudt of de bal weggooit na het fluitsignaal wordt die bestraft met een U20. Een U20 betekent dat de speler naar de hoek van het bad bij de eigen achterlijn moet zwemmen en daar 20 seconden moet blijven wachten tot de speler een teken van de scheidsrechter krijgt dat hij weer mee mag doen.
- Als een U20 binnen het 5-meter gebied wordt begaan volgt een 5-meter bal. Dit is een vrije worp van 5-meter tussen de speler en de keeper.
- Als een speler 3 keer een U20 heeft gekregen mag de speler niet meer meedoen en moet die worden vervangen.
Overtredingen
Naast wedstrijdovertredingen en vrije worpen is er ook zoiets als een straf die “uitsluiting met vervanging” (UMV) heet. Een uitsluiting met vervanging komt op de volgende momenten voor:
- Als een speler een scheidsrechter beledigt of een zeer zware overtreding of een slaande beweging maakt volgt een UMV (uitsluiting met vervanging) of een UMV4. Aan de hand van de ernst van de overtreding wordt bepaald of het een UMV of UMV4 wordt.
- Bij een UMV moet de desbetreffende speler na de 20 seconden tijdstraf vervangen worden en moet die speler de zwemhal verlaten.
- Bij een UMV4 moet het team van de bestrafte speler 4 minuten met een man minder spelen alvorens die speler vervangen mag worden.
- Bij een UMV of UMV4 volgt altijd een 5-meter bal.
Met dank aan Sport en Spelen, de website met spelregels, tips en weetjes over alle sporten en spellen.
Onze teams
Dit seizoen vormen de waterpoloafdelingen van de Amsterdamse verenigingen De Dolfijn, Het Y, DJK/ZAR en de Badhoevedorpse vereniging De Waterwolf een startgemeenschap. Gezamenlijk komen wij uit onder de naam Startgemeenschap Mokum.
Door het bundelen van de krachten zijn onze afdelingen in staat om een zo breed mogelijk deelnemersveld te creëren voor jeugd en senioren.
In totaal staan er 21 teams ingeschreven in de competitie. Daarnaast zijn er ook jeugdspelers die nog geen competitie spelen.
De leeftijdsopbouw van deze teams ziet er als volgt uit:
- Mini’s Onder 9 jaar
- E-jeugd (1x) Onder 11 jaar
- D-jeugd (4x) Onder 13 jaar
- C-jeugd (3x) Onder 15 jaar
- B-jongens (1x) Onder 17 jaar
- Heren (8x)
- Dames (4x)
Het begeleidingsteam
Sponsoren
Sponsoring is voor de waterpolo afdeling van De Dolfijn van groot belang. De financiële middelen die gegenereerd worden door sponsoring geven de waterpolo afdeling onder meer de mogelijkheid om goed onderhoud te plegen, materialen aan te schaffen en activiteiten te ontplooien. Dit komt de uitstraling en de levendigheid van de hele vereniging en haar leden ten goede.
De reden om als sponsor op te treden voor de waterpolo afdeling van De Dolfijn kan natuurlijk voor de eigen naamsbekendheid zijn, om maatschappelijke betrokkenheid in de gemeenschap te vergroten, maar vooral ook omdat de sponsor de afdeling waterpolo van De Dolfijn en haar leden een warm hart toedraagt.
De afdeling waterpolo van De Dolfijn biedt verschillende mogelijkheden aan voor sponsoring. Bijvoorbeeld:
- Commercial tijdens de wedstrijden
- Logo op het doeldoek
- Club van 50
- Aanschaf van materiaal
Neem contact op met de sponsorcommissie van de afdeling waterpolo van de Dolfijn, (mail: sponsordolfijnwaterpolo@gmail.com) zij leggen graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Klik hier voor een totaaloverzicht van onze sponsoren of klik op één van de onderstaande logo’s om naar de website van die sponsor te gaan.