Skip to content

Onderdelen van het synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen bestaat uit twee onderdelen: figuren en uitvoeringen. Figuren is het uitvoeren van vaste oefeningen en wordt ook wel de techniek genoemd. Per leeftijd worden de figuren internationaal elke vier jaar vastgesteld. De uitvoering wordt gezwommen op muziek. Alleen (solo), met z’n tweeën (duet) met vier tot acht deelnemers (groep) of met een ploeg tot tien deelnemers (combinatie).

De figuren zijn de basis voor de uitvoeringen, het is belangrijk om de figuren goed te beheersen zodat de uitvoering beter gezwommen kan worden. Voor de leeftijdscategorie vanaf Junioren worden de figuren gezwommen in de technische uitvoeringen. Ze heten dan technisch elementen.

27469948609_3bdb1275c8_o

De opbouw

Binnen het synchroonzwemmen bij De Dolfijn begin je met het behalen van de aanloopdiploma’s en het leren van de basisvaardigheden en -bewegingen.

Hiervoor kun je diploma’s halen, de genoemd zijn naar de verschillende figuren die je voor dat diploma moet beheersen. De figuren worden steeds een beetje moeilijker. Je kunt de diploma’s halen tijdens speciaal diplomazwemmen en meedoen aan wedstrijden in de Miniregio competitie.

De volgende stap is, als je dat wilt, trainen voor en meedoen aan grotere, regionale en landelijke wedstrijden en misschien wel Nederlandse kampioenschappen in je eigen leeftijdscategorie. Hiervoor moet je meer en vaker trainen en de wedstrijden voor de figuren en uitvoeringen zijn soms wat verder weg. Wij volgen de MOSY trainingsmethodiek hiervoor.

Diploma's en miniregio

Je begint met het oefenen voor de zogenoemde aanloopdiploma’s in synchroonzwemmen. Er zijn vijf diploma’s met een oplopende moeilijkheid, allemaal genoemd naar een figuur:

Basishouding diploma (1x training/week)
Zeilboot diploma (2x training/week)
Balletbeen diploma (2x training/week)
Spagaat diploma (3x training/week)
Barracuda diploma (3x training/week)

Er is 3-6 keer per jaar afzwemmen voor deze diploma’s. In de wedstrijdkalender zijn deze opgenomen als “Diplomazwemmen”. Ook zijn er elk jaar minstens drie wedstrijden in deze categorie. Twee keer wordt techniek gezwommen en er is minstens één uitvoeringenwedstrijd. Samen is dit de Miniregio competitie.

Grotere wedstrijden

De wedstrijdploeg is ingedeeld op leeftijd. Dit ziet er als volgt uit:

Age 1: 10-12 jaar (3x training/week)
Age 2: 12-15 jaar (4x training/week)
Junioren: 15-18 jaar (4x training/week)
Senioren: 18 jaar en ouder (3x training/week)

In de wedstrijdploeg zijn er ook figurenwedstrijden en uitvoeringswedstrijden, zowel in de eigen regio als landelijk (interregio) en de Nederlandse Kampioenschappen.

Bij uitvoeringenwedstrijden worden verschillende soorten uitvoeringen gezwommen: solo (alleen), duet (met z’n tweeën), groep (met vier tot acht deelnemers) en de combinatie (vier tot tien deelnemers).

Weten hoe die figuren er uit zien? In dit filmpje vind je alle actuele figuren! En als je op deze pagina verder naar beneden scrolt, vind je ook een filmpje van de Combinatie waarmee we in 2016 Nederlands kampioen werden.

Hoofdtrainster Iris in een filmpje van de KNZB

Diploma's en limieten

Op wedstrijden kunnen diploma’s en limieten behaald worden. Om aan Nederlandse kampioenschappen mee te mogen doen, moet een deelnemer in het seizoen van dat kampioenschap minimaal twee keer het minimum aantal punten voor de limiet behaald hebben.

Diploma's 2024 - 2025

  • Senioren: 53,0000
  • Junioren: 52,0000
  • Age 2: 45,0000
  • Age 1: 44,0000

Limieten 2024 - 2025

    • Senioren (geboren 2010 en eerder)
      • solo: 62,5000
      • duet: 60,0000
      • groep: 55,0000
    • Junioren (geboren 2006 – 2010)
      • solo: 59,5000
      • duet: 57,0000
      • groep: 53,0000
    • Age 2
      • geboren 2010 – 2011: 49,0000
      • geboren 2012: 47,0000
    • Age 1
      • geboren 2013 – 2015: 44,0000

Meer informatie over de actuele regels en reglementen vind je via deze link.

Combinatie 2016 - TV tunes

Begeleidingsteam

Elke groep heeft één trainer die ook de coördinator van die groep is. Daarnaast wisselen de trainers elkaar af binnen de diverse groepen.

Per leeftijdscategorie is er een coördinator aangesteld waar de ouders en sporters voor of na de training met hun vragen terecht kunnen betreffende de trainingen en aanverwante zaken.

Iedere coördinator heeft daarbij een vast commissielid dat als ´onafhankelijke toehoorder´ bij (individuele) gesprekken met de zwemsters (en hun ouders) aanwezig is als het gaat om inzet in trainingen, indeling in wedstrijden en selecties, ambities etc.:

Groep Coördinator Commissielid
Aanloop Heidi Marleen
Age 1 Iris Marleen
Age 2 Jisca Marleen
Junioren/senioren Iris Michelle
Masters Iris Marleen
Regio Age 1 en 2 Michelle Els
Regio Junioren/Senioren Marleen Marleen
Regio Masters Bo Els

Voor andere zaken betreffende synchroonzwemmen kun je altijd met vragen terecht bij de trainer.

Sponsoren

Back To Top