Skip to content

ONK Korte Baan, Dag 2

De zwemmers en zwemsters van De Dolfijn hebben op de Open Nederlandse Kampioenschappen in Den Haag de goede lijn van de eerste dag doorgetrokken.

Imani de Jong, trainend bij het HPC in Amsterdam, trapte de finalesessie af met de 400m vrije slag. In een race die ze vanaf het begin leidde, tikte ze als eerste aan in 4:06,98; een PR. Bij de 100m rugslag dames zwom Tessa Vermeulen met 59,66 naar een tweede plek. Het brons ging naar Elise Tanis, eveneens trainend bij het HPC, met een tijd van 59,99. In de series van de 100m rugslag zwom Amber Celie een knap PR van 1:03,39, in de finale werd ze uiteindelijk zesde in 1:03,74.

Bij de mannen 100m vlinderslag wisten Jens Krijgsman en Mathys Goosen beslag te leggen op de zesde en zevende plaats. In de B-finale zwom aanvoerder Tom Lommers met een 55,71 naar een 13plaats. Alle drie de mannen deden dit in een seizoen PR.

In de Paralympische finale van de 50m schoolslag zwom Lisa Kruger in een knap PR van 33,51 naar het zilver. 

Bij de 200m vrije slag mannen wist Bas Takken in de paralympische finale ruim een seconde harder te zwemmen dan zijn tijd in de ochtend. Met 1:57,82 werd Bas derde. Bart Sommeling werd in de B-finale derde in een tijd van 1:50,50, ruim onder zijn tijd in de ochtend. In het geweld van de A-finale wist Tim Hoogerwerf beslag te leggen op een vierde plaats in 1:46,23. 

Lisa Kruger kon zich snel na haar 50m schoolslag finale opmaken voor de 100m vrije slag. In de paralympische finale zwom zij met 1:01,22 naar een tweede plaats. In de series hadden vier Dolfijn dames zich gekwalificeerd voor laatste zestien. In de B-finale zwommen Tamara Grove en Jonna Wieling naar een tiende en respectievelijke elfde plaats. In een mega spannende A-finale toonde Imani de Jong wederom haar goede vorm door er met de winst vandoor te gaan. Met 54,68 tikte zij nipt aan voor de nummer twee (54,78). Haar HPC-teamgenote Femke Hoppenbrouwer werd met 56,14 achtste. 

Ook op de 200m schoolslag bij de mannen was De Dolfijn goed vertegenwoordigd. Arno Kamminga zwom soeverein naar de winst in een tijd van 2:02,81. Kort daarachter tikte aanstormend Belgisch talent Noah de Schryver aan voor zilver. Door een zeer gedegen opbouw en verdeling verpulverde Noah zijn PR. Eindtijd; 2:08,80. 

Na een blokje 200m’s was het de beurt aan de Dolfijn mannen op de 50m rugslag. Bjarne van Oord wist zijn tijd van de ochtend te evenaren, goed voor een dertiende klassering. Snel uitgezwommen na zijn 100m vlinderslag wist Mathys Goosen zijn tijd van de ochtend te verbeteren. Hij tikte als zevende aan in 25,39. Joep Hoogerwerf, vorig jaar nog trainende bij de Limmat Sharks in Zurich, snelde als zesde naar een PR van 25,33. 

In de 200m wisselslag A-finale toonde Tessa Vermeulen haar allround talenten met een 2:15,62, hiermee werd legde ze beslag op de vierde plaats. 

Na een 1500 meter lange intermezzo konden de teams van De Dolfijn zich opmaken voor de mannen 4x100m wisselslag en dames 4x100m vrije slag. Bij zowel de mannen als de vrouwen had De Dolfijn twee teams afgevaardigd. 

Bij de mannen bestond team 1 uit Joep Hoogerwerf, Ties Elzerman, Tim Hoogerwerf en Jesse van der A. In team 2 mochten Mathys Goosen, Juri Dijkstra, Jens Krijgsman en Kingue Struijf hun opwachting maken. In een bloedstollend spannende finale wist Joep na 100m het spreekwoordelijke stokje als tweede door te geven. Ties wist deze positie uitstekend vast te houden en gaf op die manier Tim de ruimte om de koppositie over te nemen. Na 300m lag De Dolfijn met 1,5 seconde ruim voor op de nummer twee. Het was hierna Jesse die met een imponerende laatste 100m naar het goud zwom. Eindtijd: 3:35,09. Ook de toppers van team 2 waren verwikkeld in een spannende strijd met Amersfoort en Blue Marlins (SG), wat resulteerde in een knappe zesde plek (3:40,60).

Geïnspireerd door het overmacht van de Dolfijnmannen lag het strijdveld open voor de ontknoping van de avond; de 4×100 vrije slag bij de dames. Team 1 bestond uit Imani de Jong, Femke Hoppenbrouwer, Tamara van Vliet en Tessa Vermeulen en in team 2 mochten Tamara Grove, Elise Tanis, Angelina Rolman en Jonna Wieling laten zien wat De Dolfijn waard was. Imani ging voortvarend van start waarna Femke de tweede plaats vasthield. Tamara probeerde de achterstand weg te werken om zo Tessa weg te sturen met de taak om voor de winst te gaan. 100m bleek net iets te kort voor Tessa, die toch nog aardig dichtbij wist te komen. De Amsterdamse dames werden knap tweede in 3:41,09. Aan de andere kant van de gele lijnen had team 2 zich verbeten in een strijd met PSV voor het brons. Tot de laatste meters was het spannend en Team 2 tikte als vierde aan (3:45,49). De Dolfijn had zich geen betere acht dames kunnen veroorloven om het Amsterdamse vaandel te vertegenwoordigen. Met een tweede en vierde plek hebben zij laten zien dat De Dolfijn behalve individuele topprestaties ook in de breedte de beste club van Nederland is. 

Morgen maken de zwemmers en zwemsters zich op voor de derde en laatste dag van het ONK. 

Back To Top