Submit to FacebookSubmit to Twitter

Synchroonzwemmen is een geweldige sport! En bij De Dolfijn kan dat op 2 locaties, namelijk in Amsterdam en in Vianen:

 

Sportcentrum Helsdingen

Westelijke Parallelweg 1

4133 NH Vianen

 

 

Sloterparkbad

Pres. Allendelaan 3

1064 GW Amsterdam

Meer weten over synchroonzwemmen bij De Dolfijn of wil je een keer proefzwemmen? Mail ons! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat is synchroonzwemmen?

Het synchroonzwemmen bestaat eigen­lijk uit twee onder­delen, de figuren (techniek) en de uit­voeringen (zwemmen op muziek). Het synchroonzwemmen onderdeel techniek bestaat uit meer dan 100 figuren, omschreven in het reglement synchroonzwemmen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, KNZB.

Onder uitvoeringen verstaan we het zwemmen op de maat van daar­toe ge­schikte muziek, te ver­de­len in solo, duet of groep (4-8 meis­jes), waarin de aangeleerde figu­ren, delen of combi­naties daarvan, en zwemsla­gen zijn ver­werkt.

 

Diploma's 

Als je begint met synchroonzwemmen wordt er gestart met het aanleren van de vaardigheden voor het basishoudingdiploma. Daarna kan achtereenvolgens het zeilbootdiploma, balletbeendiploma, spagaatdiploma en het baracudadiploma behaald worden. Pas na het behalen van het baracudadiploma is het mogelijk om door te stromen naar de wedstrijdafdeling en kan worden gestart met het behalen van de wedstrijddiploma's.  De aanloopdi­ploma's kunnen be­haald worden bij het afzwemmen.

 

Muziekuitvoeringen

Synchroonzwemmen is een echte teamsport. Elk seizoen wordt er naast de training voor het behalen diploma's en de wedstrijden, een muziekuitvoering voorbereid. Wanneer de muziekuitvoering helemaal klaar is, wordt deze in een wedstrijd aan jury en publiek getoond.  Je hebt daarbij een mooi badbak aan en bent prachtig opgemaakt. En op de feestelijke afsluitingsdag aan het eind van het seizoen tonen alle sychroonmeiden hun uitvoeringen nog een keer aan elkaar. 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

 Het synchroonzwemmen (voorheen kunstzwemmen genoemd) is voortgekomen uit het zogenaamde trickzwemmen, dat nog uit het eind van de vorige eeuw stamt. Een tussenfase was het figuurzwemmen, later ook met muziekbegeleiding. In 1934 werd tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago de eerste synchroonzwemdemonstratie gegeven.

Na de 2e Wereldoorlog werd het synchroonzwemmen in Europa populair, waarbij in Nederland de Amsterdamse verenigingen Z.A.R. en De Meeuwen als pioniers gezien kunnen worden. In 1956 werd het synchroonzwemmen door de FINA erkend. De eerste officiële wereldkampi­oenschappen werden in 1973 ge­houden in Belgrado. De eerste officiële Europese Kampioenschappen werden in 1974 gehouden in het Sloterparkbad in Amsterdam. Toonaangevende landen op dit moment zijn de V.S., Canada, Japan en binnen Europa Rusland, Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland mist op dit moment de aansluiting met de wereld en Europese top maar is op het ogenblik al weer aardig op weg om een subtopper in Europa te worden.